Putem interveni pe trei direcții când e vorba de stres:

 • asupra sursei de stres,
 • asupra felului în care interpretăm stresul și
 • asupra reacției noastre fiziologice la stres.

Începem de la exterior: crează limite.

Avem puțină putere asupra celorlalți dar avem putere asupra noastră. Când e vorba de factori de stres puterea stă în a pune limite între noi și ceea ce nu ne face bine. Stresul e o formă de dezordine și dezechilibru. La rândul lui, stresul produce haos și dezechilibru în minte, în corp, în rutini, în relații. Calmul are o ritmicitate, o armonie, un echilibru.

Poate constați că îți e dificil sau chiar imposibil să pui (unele) limite. Investighează această dificultate pentru că în acest punct nu ai control asupra viitorului tău. Dacă nu decizi tu vor decide veșnic alții pentru tine, în funcție de nevoile lor, iar asta nu e viață.

Uite niște idei despre ce te-ar putea bloca:

 • Poate te temi că vei avea de pierdut la serviciu,
 • poate te temi de ce va zice lumea,
 • poate te temi că nu vei mai fi la fel de bun/ă sau
 • că vor apărea conflicte,
 • poate te temi că vei fi/rămâne singur/ă etc.

Toate astea se pot schimba (dacă vrei, evident). Nu sunt adevăruri scrise în piatră. Sunt emoții venite din convingeri care au nevoie de reexaminare.

Mai jos ai o listă de câte 5 limite pe care le poți crea în viața profesională și în cea personală. Încearcă-le, vezi cum reacționezi la idee, vezi dacă ți se schimbă viața în bine după ce le aplici.

Limite în viața profesională:

 1. Ține-te de un program fix. Ai nevoie de odihnă, de pauză și de separare între muncă și alte aspecte ale vieții. Munca nu e totul. Dacă e totul ai o problemă.
 2. Limitează comunicarea de serviciu. Stabilește perioade clare când nu ești disponibil/ă pentru probleme de serviciu nici la telefon, nici pe email, nici prin mesaje. În concediu, după ora 19, la sfârșit de săptămână etc. Dacă munca îți invadează tot timpul în mod sistematic te dezechilibrezi pe toate planurile, familia ta va avea de suferit și creezi încă o sursă de stres.
 3. Spune NU când e cazul. Învață să reziști la presiunea de a face lucruri pe care nu crezi că e bine să le faci. Spune clar care sunt limitele și care sunt riscurile, discută așteptările.  Învață să nu spui da doar pentru că e liniște în întâlnire și tu simți că tăcerea e jenantă. Riști sp te supraaglomerezi.
 4. Ia pauze în mod regulat. Pauza din timpul zilei, pauza de după un proiect mare, pauza de inspirație. Pauza nu e lene, e regenerare fizică și mentală. Fă 10 genoflexiuni și 10 respirații profunde în pauza de cafea. Cu cât mai complexă și mai creativă munca pe care o faci, cu atât mai mult ai nevoie de tonus fizic, oxigen și inspirație. Nu tăia din timpul ăsta.
 5. Păstrează-ți intimitatea față de colegi. Deși vă vedeți zilnic și asta produce o familiaritate ia în calcul că sunteți împreună în primul rând pentru serviciu. Protejează-ți intimitatea și nu o invada nici tu pe a celorlalți. Previi tot felul de complicații relaționale și îți păstrezi un spațiu sigur în care nimeni nu intră.

Limite în viața personală:

 1. Fă-ți timp pentru familie: rezervă-ți niște ore clare în care faci ceva plăcut cu familia în mod regulat și nu îți permiți să fii distras/ă de telefon, serviciu sau alte preocupări. Poate e seara voastră de film, masa împreună, ieșirea voastră săptămânală în oraș sau într-o excursie etc. Relațiile apropiate, conectarea, joaca împreună cresc oxitocina și ne trec sistemul nervos în modul de odihnă și refacere.
 2. Ia-ți timp pentru tine. E un timp în care te relaxezi, ai grijă de tine, îți faci o plăcere. Poate e baia lungă în cadă, poate e cititul seara înainte de culcare, un hobby sau sport. Poate e timpul tău de liniște dimineața devreme, la cafea. Crează o oră de câteva ori pe săptămână în care să nu te distragă tehnologia sau preocupările cotidiene și să ai grijă de tine.
 3. Limitează timpul în fața ecranelor și în (social)media. Ecranul per se, lumina pe care o emite precum și felul în care nervul optic trebuie să se contracte ca să focuseze pe ecran sunt generatoare de oboseală fizică și mentală. La asta adaugă postura deficitară, respirația superficială care apare de obicei și obiceiurile proaste asociate (mâncat, fumat, băut). Dar și mai rău este conținutul la care ne expunem și reacțiile pe care le declanșează în minte și corp. Ne trimite rațiunea la plimbare și ne lasă pradă unei funcționări exclusiv pulsionale. Ne secătuiește de resurse și ne lasă pofticioși, prea impulsivi sau prea apatici, foarte ușor manipulabili.
 4. Protejează-ți somnul. Fă-ți un program de somn și fă din asta o prioritate. Cu cât mai stabil e programul tău de somn, cu atât mai bine se regenerează mintea și corpul. Ai nevoie de somn profund până în ora 24 pentru regenerare fizică și de somn REM pentru regenerare mentală. În fiecare noapte ai nevoie de 4 – 6 cicluri de somn. Un somn bun face minuni!
 5. Pune limite în relațiile sociale. Fi selectiv cu angajamentele sociale pe care ți le iei. Nu îți asuma tot felul de întâlniri și obligații de dragul conveniențelor. Dacă nu e ceva care te încarcă cu energie, redu la maximum sau exclude. Înconjoară-te de oameni care îți dau o stare de bine. Când te întâlnești cu cineva încearcă să faci un schimb pozitiv de idei care te lasă mai bucuros și mai bogat decât când ai venit. Păstrează întâlnirile cât mai ”curate”, fără bârfit, văitat și criticat, fiindcă toate astea nu fac decât să îți crească nivelul de stres. Ascultă și reflectă, fii curios/asă și empatic/ă în loc să judeci sau să dai sfaturi.