Terapia psihodinamică este o formă de psihoterapie care se bazează pe teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud. Scopul ei este să te ajute îți înțelegi mai profund gândurile, sentimentele și conflictele inconștiente care sunt sursa problemelor emoționale și comportamentale. Teoria psihanalitică a fost dezvoltată de-a lungul anilor de numeroși terapeuți și a evoluat în diferite forme.

Tehnicile terapiei psihodinamice includ:

  • Explorarea inconștientului: multe dintre gândurile, sentimentele și comportamentele noastre sunt influențate de procese inconștiente. Prin asociere liberă (exprimarea fără cenzură a fluxului de gânduri) și interpretare, terapeuții îi ajută pe pacienți să exploreze și să dea sens acestor aspecte ascunse ale minții.
  • Concentrarea pe relația terapeutică: relația dintre terapeut și client este considerată crucială în terapia psihodinamică. Terapeutul oferă un spațiu sigur și lipsit de judecată pentru ca pacientul să-și exprime emoțiile, gândurile și conflictele și să își observe modelele de relaționare.
  • Înțelegere și conștientizare de sine: terapia psihodinamică își propune să ajute clienții să obțină o înțelegere a conflictelor nerezolvate, a experiențelor din copilărie și a modului în care acestea pot afecta viața lor actuală. Această creștere a conștientizării de sine duce la maturizare și la dobândirea de modalități sănătoase de a face față adversităților.
  • Transfer și contratransfer: transferul apare atunci când clienții proiectează sentimentele și atitudinile lor asupra terapeutului, reflectând adesea relațiile din trecut. Contratransferul se referă la reacțiile emoționale ale terapeutului față de pacient. Ambele fenomene sunt explorate și utilizate pentru a înțelege mai bine lumea interioară a pacientului.
  • Analiza viselor: psihanaliza acordă o importanță semnificativă analizei viselor ca mijloc de acces la materialul inconștient.
  • Explorarea mecanismelor de apărare: terapia psihodinamică implică adesea identificarea și înțelegerea mecanismelor de apărare pe care indivizii le utilizează pentru a se proteja de gândurile și sentimentele dificile. Prin recunoașterea acestor mecanisme, clienții pot lucra la strategii mai sănătoase de gestionare a lor. De exemplu pot evolua de la evitare sau negare la acceptarea realității.
  • Tratament pe termen lung: terapia psihodinamică este de obicei mai îndelungată în comparație cu alte forme de terapie. Acesta implică adesea ședințe săptămânale pe o perioadă extinsă, permițând o explorare profundă a problemelor subiacente.

Este important de menționat că, în timp ce terapia psihodinamică are o istorie bogată și a contribuit semnificativ la domeniul psihologiei, ea s-a dezvoltat și s-a integrat cu alte abordări terapeutice de-a lungul timpului. Mulți terapeuți psihodinamici moderni pot încorpora tehnici și idei din terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și alte tehnici dovedite ca eficiente,  pentru a crea o abordare integrativă adaptată nevoilor clientului.