Componentele cheie ale hipnoterapiei cognitiv-comportamentale

Hipnoterapia cognitiv-comportamentală (HCC) este o abordare terapeutică integrativă care combină elemente de terapie cognitiv-comportamentală (TCC) cu tehnici de hipnoterapie.

1. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC): este o metodă terapeutică eficientă și recunoscută care se concentrează pe identificarea și schimbarea tiparelor negative de gândire și de comportament. Se bazează pe ideea că gândurile, emoțiile și comportamentele noastre sunt interconectate iar gândurile noastre și felul în care interpretăm realitatea determină ceea ce simțim și cum ne comportăm. De asemenea se bazează pe ideea de învățare a unor comportamente sau modele de gândire.

2. Hipnoza: nu este o formă de psihoterapie ci este o tehnică. Este folosită de medici și psihoterapeuți din diferite orientări dar este folosită și de persoane din domeniul spectacolului, în scopuri de divertisment. Chiar dacă tehnica poate fi asemănătoare, scopul diferă iar persoana care o aplică are pregătire complet diferită de la un caz la altul. Este important să distingeți între hipnoza terapeutică și hipnoza de scenă!

Hipnoterapia implică inducerea unei stări de atenție concentrată și sugestibilitate sporită, adesea denumită transă sau stare hipnotică. Terapeutul va sugera pacientului să își cultive o stare de relaxare fizică și mentală. Etapa următoatre este sugestia terapeutică. Aceasta poate consta în sugerarea relaxării, a încrederii în sine, a unui comportament adaptativ sănătos etc. Conținutl acestei sugestii terapeutice este agreat în prealabil între terapeut și pacient. Etapa finală este revenirea la starea alertă cu atenția focusată și spre exterior, în momentul și locul prezent.

3. HCC: Hipnoza are rolul de a accelera efectul și adoptarea tehnicilor cognitiv-comportamentale. Funcționează ca un amplificator pentru învățarea de comportamente noi, pentru relaxare și pentru calmarea emoțiilor negative. Ne putem imagina lucrul cu sine în stare de hipnoză ca un spațiu de realitate virtuală în care ne putem imagina cum vrem să funcționăm și să exersăm pe repede înainte sau în reluare până când lucrurile ne ies exact așa cum ne dorim.

Aplicații ale HCC:

  • Managementul anxietății și stresului
  • Fobii și frici
  • Depresie
  • Insomnie
  • Renunțarea la fumat
  • Gestionarea greutății și tulburări de alimentație
  • Managementul durerii
  • Consolidarea stimei de sine și a încrederii în sine
  • Pregătirea pentru examene, competiții, interviuri sau situații în care e nevoie să performezi

Cum se face

Procesul de bază al HCC implică de obicei următorii pași:

Evaluare: Terapeutul lucrează cu pacientul pentru a defini problema și strategia de intervenție.

Restructurare cognitivă: Folosind tehnici CBT, terapeutul ajută clientul să identifice și să provoace modelele de gândire și convingerile negative care contribuie la problemele lor și pregătește un scenariu de sugestie care are ca scop fixarea celor învățate sau exersarea unui nou mod de funcționare.

Hipnoză: clientul este ghidat într-o stare profund relaxată iar terapeutul va sugera scenariul agreat.

Integrare: clientul și terapeutul lucrează împreună pentru a integra cunoștințele dobândite în timpul hipnoterapiei în viața de zi cu zi. Acest lucru poate implica exersarea de noi strategii de coping și modele de gândire și autohipnoza sau ascultarea unor hipnoze înregistrate.

HCC nu este o terapie independentă, ci mai degrabă o abordare complementară care combină punctele forte ale TCC și hipnoterapie. Eficacitatea HCC poate varia de la persoană la persoană, în funcție de gradul de sugestibilitate și de motivația pentru schimbare.

Dacă doriți să folosiți această tehnică este important să căutați un psihoterapeut calificat și autorizat care este specializat în HCC. Nu orice practician de hipnoză este și hipnoterapeut sau hipnoterapeut cognitiv comportamental, după cum nu orice psihoterapeut este calificat să practice hipnoză.